Veel voorkomende problemen

Onderstaand is een opsomming weergegeven van problemen die veel voorkomen bij paarden. Deze problemen kunnen ontstaan door gebitsafwijkingen of slecht onderhoud van het gebit. De problemen kunnen plotseling optreden. Indien uw paard één van de onderstaande problemen heeft óf wanneer uw paard een andere plotselinge gedragsverandering vertoont, is het raadzaam contact op te nemen met DVDB Paardentandarts.

Het maken van proppen

Door een slechte vermaling van het voedsel blijven er restanten achter die zich gaan vormen tot een hoop die het paard niet weg krijgt. Dit noemt men een prop en kan leiden tot verstoppingen. Normaal gezien liggen deze proppen tussen het hooi.

Gewichtsverlies

Door slechte vermaling van het voedsel worden de voedingswaarden niet uit het voedsel opgenomen. In extreme gevallen komt het voor dat het paard helemaal niet meer eet.

Koliek en verstoppingen

Door te grote delen voedsel door te slikken kunnen er verstoppingen ontstaan. Deze kunnen leiden tot koliek.

Scherpe haken op de kiezen / tanden

Scherpe haken op kiezen en tanden kunnen leiden tot een slechte vermaling van het voedsel. Daarnaast kunnen er bloedingen in de mond ontstaan. De haken dienen te worden verwijderd.

Een slechte adem

Bij het wisselen van de snijtanden en kiezen kunnen er voedselresten achterblijven. Deze kunnen gaan ontsteken. In dit geval zal er een ontstekingslucht te ruiken zijn. Bij oudere paarden of paarden waarbij het gebit in een slechte conditie is, treden makkelijker ontstekingen op doordat voedselresten zich kunnen hechten en gaan ontsteken.

Oog / neusuitvloeiing eenzijdig

Bij een ontsteking kunnen deze symptomen optreden.

Rijtechnische problemen

Veel voorkomende gevallen zijn extreem schudden / slaan met het hoofd, niet aannemen van het bit, moeilijk in de wendingen of de tong over het bit gooien. Deze problemen kunnen wijzen op afwijkingen in het gebit.

Verlies in algehele conditie

Minder werklust, doffe vacht, spierafname, gedragsveranderingen.

Bloed uit de mond

Haken op de kiezen door onregelmatige slijtage kunnen wonden veroorzaken in de binnenwangen. Ook kan bij ontstekingen het tandvlees gaan bloeden.

Tandsteenvorming

Tandsteen vormt zich op de tanden waardoor de tandvleeslijn zich kan gaan verplaatsen. Ook kan het tandvlees gaan ontsteken. Bij ernstig veel tandsteen kan de tandvleeslijn dermate verplaatst zijn dat de tanden van uw paard uit de mond vallen.

Bit vasthouden

Het kan voorkomen dat uw paard het bit vast pakt tijdens het rijden. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens de wendingen.